Stucwerk van A tot Z

Stukadoors vóór!

Winters weertje, maar daar hebben wij geen last van. Veel klanten vinden het niet erg om in de winter de stukadoor over de vloer te hebben. En wij vinden het niet erg om binnen te werken, bij aangename temperatuur. Ho, niet té warm: da's niet goed voor milieu, stookkosten én stucwerk.


Voorbereiding voor stucwerk

Een goed begin is het halve werk. Daarom zijn wij meestal niet meteen aan het stuken als we aan een klus beginnen. Tenminste niet in oudere panden, waar wanden en plafonds de sporen vertonen van jarenlang wonen en werken. Oud stucwerk dat los zit, moet verwijderd worden en grotere scheuren en gaten moeten gedicht worden. Afdekplaatjes van stopcontacten etc. halen we weg om er mooi omheen te kunnen werken. Bestaande vloeren worden zorgvuldig afgedekt, want stuken zonder knoeien... Dat gaat niet!


En dan... Stukadoren!

Als wanden en plafonds goed voorbewerkt zijn, dan is het voor ons ook echt fijn stuken. Onze stukadoors werken snel, maar ook netjes, want het resultaat moet strak zijn, of het nou om glad pleisterwerk of om stucwerk met een structuurtje gaat. Doen we allebei. Natuurlijk doen we dat met professioneel gereedschap en goede materialen. Soms blijft het niet alleen bij stuken. Zo hadden we een klant die een tussenwand wilde met metalen profielen (metal stud). Doen we ook. Eén ding is zeker: als de klus geklaard is, heeft de klant vakwerk.


Tip

Stucwerk moet drogen voordat het geschilderd wordt. Hoe lang? Dat hangt o.a. af van de dikte van de stuclaag. De vuistregel is: 1 dag droogtijd per 1 mm stucwerk. Even geduld dus, voor wij je gestuukte wanden en plafonds mooi in de verf zetten.